joi, 4 noiembrie 2010

Media I - Fabrica de vedete, forme fără fond…

Lansez o provocare: încercaţi să definiţi faimoasa şi mult râvnita lume a showbiz -ul românesc de astăzi!
Pentru ce se întâmplă acum, fără doar şi poate, nu există precedent şi într-adevăr, reprezintă o provocare pentru imaginaţia oricărui muritor de rând cu oarece cultură generală şi fineţe lingvistică.
Golită de sens şi substanţă creatoare, imaginea burlescă a acesteia ar lăsa cu gura căscată chiar şi pe mult încercaţii jurnalişti de mondenităţi hollywoodiene.

Lovituri de teatru, scandaluri obscene, spălarea rufelor murdare în public, ce să mai lungim şirul enumerărilor, o întreagă grădină zoo, cu animăluţe nevertebrate şi îmbătate de aroma notorietăţii, care defilează cu mişcării lascive prin platourile emisiunilor de divertisment, scuipând în stânga şi dreapta veninul inculturii boeme.
            Nimic, sau aproape nimic demn de ingerat, doar dacă nu vrei să faci indigestie de la emisiunile de divertisment, cu piţipoance tunate şi dotate cu gestică, mimică şi vocabular din cele mai vulgare!
O grămadă de mizerie care, paradoxal prinde la public! Evident vina se împarte între cei ce dau informaţia şi cei ce o primesc. Vânătoarea de ratinguri fulminante aproape i-a obligat pe realizatorii de emisiuni televizate să se plieze cererii. Viaţa bate filmul, cum s-ar spune, nevoile financiare, dorinţa de afirmare te împinge foarte uşor în prăpastia superficialului. Dacă ai întreba un jurnalist de tabloid de ce scrie mizerii cu iz monden în loc să se concentreze pe ceva mai constructiv, inevitabil ţi-ar răspunde că el oferă ceea ce i se cere, iar toleranţa românului la prostie se pare că a depăşit orice limită. El digeră tot ceea ce primeşte, fără refuz şi prejudecată, este impresionat de scandaluri, situaţii tragice şi cancanuri.
Cu ce contribuie specimenele astea nevertebrate la imaginea ţării ăsteia şi aşa terfelite prin toate noroaiele?
Nu cunosc bine normele propriului grai, dar apar cu neruşinare cu fel de fel de declaraţii prin presă, se etalează pe la tot felul de emisiuni cu caracter monden şi afirmă, în mare parte, tot felul de inepţii şi mediocrităţi: ce-au mâncat ca sa-şi menţină tonusul, cât au dat pe ultima maşină achiziţie proprie, prin ce cluburi au mai fost …fel de fel!
Nimic constructiv sau folositor, dar nici nu putem blama acest tip de oameni, ei pot fi etichetaţi cel mult ca fiind descurcăreţi, se încadrează tipului oportunist! Vinovat este publicul care citeşte, care face ratingul emisiunilor să crească, el trebuie să ia atitudine şi să cenzureze proasta informare şi informaţiile inutile, menite doar să umple grilele de program sau paginile ziarelor. Publicul, cititorul ar trebui să facă diferenţa prin opoziţie categorică, dar din păcate nu cred că se va întâmpla aşa ceva.
Cum definim normalitatea?! Eu mă bazez însă pe faptul că Universul este creat după alte legi, necunoscute nouă, iar în legea firii stă ca, după fiecare furtună să vină vremea frumoasă, fiecare război să fie precedat de pace şi prosperitate şi, evident, fiecărei epoci derizorii să-i preceadă una strălucită!